6 anledningar till varför företag och verksamheter bör installera solceller

Solceller ger energi till både varumärke och resultat

I Sverige fanns ca 10 000 nätanslutna solcellsanläggningar 2017 varav ca hälften är företag och verksamheter. Funderar du och ditt företag också på att investera i en solcellsanläggning till verksamheten och vill ha lite mer information? Då ska du läsa vidare. Här är 6 anledningar till varför solceller till företaget är en bra investering:

 

Bra för miljön

Att producera egen el med hjälp av solceller avger inte koldioxid eller andra utsläpp som påverkar atmosfären.  Tillverkning och installation av solpaneler orsakar miljöpåverkan men det finns sämre och bättre tillverkare att välja mellan. Öresundskraft använder sig av Trine Solar som 2016-2017 hamnade i topp tre (av 35) på SVTC:s Solar Score Card. Undersökningen är global och mäter hur pass miljövänliga tekniska produkter är i produktionsledet.

 

En stark miljö- och hållbarhetspolicy som skapar både förtroendekapital, affärer och ett starkare varumärke

Med solpaneler på taket visar företaget att ni konkret jobbar för ett bättre och friskare Sverige. Enligt en undersökning säger sju av tio konsumenter att de under de senaste tolv månaderna medvetet valt att köpa varor som är producerade på ett miljövänligt/etiskt sätt. Andra studier pekar på att konsumenter till och med är villiga att betala tio procent mer för varor/tjänster som är producerade med hänsyn till etik och miljö. Solceller är direkt varumärkesstärkande.

 

Avkastning på solenergi

En investering i solpaneler motsvarar en årlig avkastning på cirka 2 – 6 %. Avkastningen handlar framförallt om att solpaneler minskar företagets driftskostnader och dessutom ger verksamheten möjlighet att sälja överskottsel under vår- och sommarmånaderna. Möjligheten att sälja överskottet från sommarmånaderna innebär alltså både intäkter och besparingar för verksamheten som genererar avkastning.

 

Solenergi på molniga dagar

Det är visserligen sant att solceller inte genererar lika mycket el under molniga dagar. Däremot är det viktigt att veta att Sverige har lika bra förutsättningar för solceller som centraleuropa.

 

Solcellsinvesteringsstöd

Företag, offentliga organisationer och privatpersoner kan söka investeringsstöd från regeringen som motsvarar 30 % av installationskostnaden. Dessutom jobbar regeringen för att det ska bli så enkelt så möjligt att söka investeringsstödet. För att kunna erhålla stöd måste projektet ha slutförts senast 2020-12-31 och solcellsanläggningen måste vara nätansluten. Man söker installationsstödet via länsstyrelsen i Skåne.

 

Bra garanti på solceller 

Öresundskraft lämnar en produktgaranti på 10 år och en effektgaranti på hela 25 år. Det betyder att solcellerna ska producera 80 procent av sin ursprungliga effekt när de är 25 år gamla. Om de inte gör det har du rätt till nya paneler från tillverkaren.

 

solceller, veta mer

 

 

 

 

 

Dela och ge oss bra energi!