Vi köper in all gas som levereras till våra kunder på den danska gasmarknaden genom den så kallade "gröngasprincipen". Den innebär att du som kund alltid kan vara helt säker på att vi köper in lika mycket biogas som du betalar för. Är det då 100% faktiskt biogas som värmer upp ditt hus? Nej, det är det sannolikt inte. För precis som med elhandelssystemet är också gasssytemet sammanbyggt och det innebär att både naturgas och biogas går in i samma system och blandas upp på samma sätt som fossil fulel blandas med förnybar finel.
Gasen vi köper består av dansk biogas och tysk naturgas. Tyskland köper sin gas av Ryssland och Norge samt i form av LNG, alltså ”Liquified Natural Gas”. (naturgas som kylts ned tills den flyter och som transporteras på fartyg) som produceras i olika länder, bland annat USA och Qatar.
Vi uppskattar att ungefär en tiondel av gasen vi säljer är av ryskt ursprung. I oktober 2022 kommer Baltic Pipe att öppna för att leverera naturgas från Nordsjön till Danmark och Polen. Sommaren 2023 kommer Tyrafältet öppna igen. Då är det definitivt ingen rysk gas som kommer till Sverige.
Kom ihåg att du gör en viktig insats som väljer 100% biogas istället för fossil naturgas. Det stimulerar nämligen biogasproduktionen och minskar efterfrågan på naturgasen!
I dagsläget har vi cirka 1700 privata och 240 kommersiella gaskunder som köper runt 100 GWh gas årligen.
Genom att utlysa krisnivå 1 ”Tidig varning” vill myndigheterna skicka en signal om att gasförsörjningen kan försämras, samt uppmärksamma marknadens aktörer om vikten av att planera för sin gasförsörjning på längre sikt. Det innebär att Energimyndigheten och Nordion Energi nu bevakar läget noggrant och har en aktiv dialog med myndigheter, Regeringskansliet, Energinet, marknaden och övriga relevanta aktörer. Vi på Öresundskraft bevakar självklart läget noggrant och tar del av dessa dialoger.
Ryssland har reducerat gasleveranserna med 60% via Nord Stream 1 (gasledningen från Ryssland till Europa) vilket betyder att den politiska osäkerheten kring gasleveranserna ökar. Men som det ser ut nu är gasförsörjningen på den dansk-svenska marknaden fortfarande robust.
Störst risk för brist på gas är under kommande vinter och vår 2022/2023. Under hösten startar leveranserna av gas via Baltic Pipe och om ett år kommer även leveranser ifrån Tyrafältet i Nordsjön i gång igen efter ett års renovering. Då kommer förhoppningsvis marknaden också lugna ner sig. Under ett normalår kommer i stort sett all gas till Sverige och Danmark från Tyrafälten.
Det skulle i första hand innebära högre gaspriser, men kan även utvecklas så att tillgången på gas begränsas. Energimyndigheten uppmanar därför alla verksamheter som använder naturgas att planera och agera för att mildra konsekvenser av ett eventuellt försämrat försörjningsläge.
Inom EU finns gemensamma regler for hur man ska hantera en försörjningsstörning och man har man gjort en uppdelning i tre olika krisnivåer:
1. Tidig varning
2. Beredskap
3. Kris
Skulle krisnivån övergå till nästa, Beredskap, kan stora gasförbrukare i Sverige, som medverkar i det danska systemet för kommersiellt avbrytbara kunder (Hyper 3) behöva minska sin gasförbrukning. Dessa kunder får då ekonomisk ersättning och minskningarna sker vid order från svenska transmissionsnätsoperatören, baserat på instruktion från den danska transmissionsnätsoperatören. Denna typ av avtal kallas även hyperavbrytbara kontrakt, som tagits fram i syfte att kunna tillgängliggöra mer gas i systemet. Denna åtgärd kan tillämpas under krisnivå beredskap i Danmark och är därmed oberoende av krisnivå i Sverige.
Nationell krisplan hittar du här.
Skulle leveranserna från Ryssland stängas har EU och europeiska länder möjligheter att hantera gasförsörjningen och lagerfyllning genom utökad LNG-import, inhemsk produktion och importer från andra länder än Ryssland. Energimyndigheten kan vidta åtgärder för att minimera konsekvenserna av försörjningsstörningar på den svenska marknaden, men tillgången skulle bli orolig och då kan priset öka.
Styrgasplaneringen, som är en del av Sveriges krisberedskap, klassificerar varje gasförbrukare enligt följande prioritetsklasser:
Gasanvändare som:
1. Har en årsförbrukning mindre än 3 GWh.
2. Har stor betydelse för liv och hälsa.
3. Har stor betydelse för samhällets funktionalitet.
4. Har stor betydelse för miljön.
5. Har stor betydelse för sociala och kulturella värden.
6. Övriga gasförbrukare som inte producerar el.
7. Använder gas för elproduktion.
I Sverige är alltså hushållen skyddade kunder, vilket betyder att privatkonsumenter prioriteras först i gasförsörjningen.
Öresundskraft har aktiverat krisplaner på både gasnät och gashandel. Vi håller oss uppdaterade på situationen, tillser att följa våra handlingsplaner och att du som gaskund alltid ska känna dig välinformerad och trygg.
Naturgas bildades för miljontals år sedan och har fossilt ursprung, vilket betyder att det utvinns ungefär som råolja. Biogasen framställs i stället från organiskt material som matavfall, avloppsslam, gödsel, industriellt avfall eller annan biomassa. Det sker oftast genom rötning.
Vi köper in den från gasbörsen i Danmark!
Delvis, det är en blandning av naturgas från Tyskland och biogas från Danmark. Tyskland köper gas av Ryssland och Norge samt i form av LNG* som produceras i olika länder, bland annat USA och Qatar. Till denna blandning kommer alltså dansk biogas men även svensk från Jordberga biogasanläggning i Klagstorp. Vi uppskattar att kanske en tiondel av gasen i ledningen är av ryskt ursprung.
Det är på samma sätt som elmarknaden – elektronerna i uttaget kan komma från kolkraft även om du betalar för ursprungsmärkt el från förnybara källor. På samma sätt kan en del gasmolekyler komma från Ryssland. I oktober 2022 kommer Baltic Pipe att öppna för att leverera naturgas från Nordsjön till Danmark och Polen. Sommaren 2023 kommer Tyrafältet öppna igen. Då är det definitivt ingen rysk gas som kommer till Sverige.
* ”Liquified Natural Gas”. Naturgas som kylts ned tills den flyter och som transporteras på fartyg.
Även om du gjort det ytterst medvetna och härliga valet att betala för 100% biogas kan vi inte garantera att inte ditt hus också värms upp av rysk naturgas. Anledningen till det är att, precis som med elhandelssystemet, är också gasssytemet sammanbyggt och det innebär att både naturgas och biogas går in i samma system och blandas upp på samma sätt som fossil fulel blandas med förnybar finel.
All gas som levereras till våra kunder köps in på den danska gasmarknaden genom den så kallade "gröngasprincipen". Den innebär att du som kund alltid kan vara helt säker på att vi köper in lika mycket biogas som du betalar för.
I oktober 2022 kommer Baltic Pipe att öppna för att leverera naturgas från Nordsjön till Danmark och Polen. Sommaren 2023 kommer Tyrafältet öppna igen. Då är det definitivt ingen rysk gas som kommer till Sverige.
I dagsläget har vi på Öresundskraft cirka 1700 privata och 240 kommersiella gaskunder som tillsammans köper runt 100 GWh gas årligen.
60 procent av den gas vi på Öresundskraft levererar till våra kunder är biogas, resterande 40 procenten är naturgas. Naturgasen kommer uteslutande ifrån Danmark via det danska gasnätet som i dagsläget försörjs i princip fullt ut av det tyska gasnätet. Tyskland köper ca 30% naturgas från Ryssland. Eftersom gassystemet är sammankopplat betyder detta att även den naturgas som levereras i Sverige innehåller 30 procent rysk naturgas.
Av vår totala gasleverans så blir det alltså 0,4*0,3= cirka 10 procent rysk gas.
Nej, vi är mycket tydliga mot våra gaskunder: gasen köps genom den så kallade grön gasväxlings-principen. Det innebär att om en privatkund köper gas av Öresundskraft så köper vi alltid in en lika stor mängd biogas från en biogasproducent – det stimulerar efterfrågan på biogas och gör att kunden köper ”100 procent biogas”. (Vissa av våra företagskunder väljer dock bort biogastillägget och köper enbart naturgas).
Den som väljer 100% biogas istället för fossil naturgas gör en viktig insats för en hållbar framtid. Det stimulerar nämligen biogasproduktionen och minskar efterfrågan på naturgasen! Sammantaget är det viktiga steg för en hållbar framtid.
Men precis som med elhandelssystemet är också gasssytemet sammanbyggt och det innebär att både naturgas och biogas går in i samma system och blandas upp på samma sätt som fossil fulel blandas med förnybar finel. Det går helt enkelt inte att bara välja naturgas eller biogas.
Tack vare "gröngasprincipen" kan du som kund alltid kan vara helt säker på att vi köper in lika mycket biogas som du betalar för!
Spotmarknaden för gas liknar på det hela taget spotmarknaden på el, det vill säga att det är en dygnsmarknad, där aktörerna varje dag anger sina behov och utbud. På utbudssidan finns gasproducenter och -distributörer, på efterfrågesidan finns slutkunderna via gasleverantörer och balansansvariga.
De tongivande marknaderna finns i Tyskland och Holland; det danska spotpriset på gas speglar i stort sett dessa större marknadsplatser.
I grund och botten beror gaspriset alltid på utvecklingen på gasmarknaden. Precis som elpriset påverkas biogaspriset av alla möjliga faktorer som tillgång och efterfrågan, vädret och även det geopolitiska läget i världen. Dessutom ligger kostnaden på biogas alltid ungefär 30 öre/kWh över naturgaspriset, eftersom biogasen har en skattefördel på den summan i Sverige. Biogasproducenterna, ofta utomlands, har då sett en möjlighet att konkurrera ut naturgasen genom att ha ungefär samma pris som naturgas efter skattekompensation, vilket i sin tur gör biogasen attraktiv gentemot naturgas. De höga biogaspriserna beror alltså på naturgasen.
Om man tittar på priset på naturgas i Europa finns det en mängd olika anledningar till att även det har skjutit i höjden, men de två främsta orsakerna är ett stramare utbud och högre efterfrågan. Vad gäller det låga utbudet är några faktorer de generellt sett låga lagernivåerna av naturgas, låg import av LNG* under större delen av året och även lägre import från Ryssland. Eftersom naturgas har behövts till elproduktion i större utsträckning än normalt har även efterfrågan på naturgas blivit större. Varför har man använt naturgasen till mer elproduktion än normalt? Det är delvis på grund av mindre mängd vindkraft, höga CO2-priser samt stängningar och driftproblem med kärnkraft. Dessutom är det en högre efterfrågan på både gas och el efter Covid.
*LNG: Liquefied Natural Gas. Flytande naturgas som underlättar transport av stora mängder gas på samma gång.
Rysslands invasion av Ukraina medför förödande konsekvenser och lidande för miljontals människor. Läget på energimarknaden är just nu oerhört komplext och osäkerheten är stor. Biogaspriserna dämpades under januari jämfört med december 2021, men ser dessvärre ut att öka igen framöver.
Ryssland har tre större gasledningar in mot Europa och de levererar i nuläget som vanligt. Den fjärde ledningen, Nord Stream 2, har däremot blivit stoppad tills vidare på grund av Rysslands invasion. Färre leveranser av naturgas gör alltså att utbudet minskar. Eftersom biogaspriset påverkas av naturgasen kan det tyvärr innebära en prisökning för dig som biogaskund. Sveriges energiförsörjning är dock i låg grad direkt beroende av ryska leveranser av gas.
Bra källor om energiläget just nu
Regeringen
Energimyndigheten
Tidningen Energi
Biogaspriserna dämpades under januari jämfört med december 2021, men dessvärre ser de ut att öka igen framöver. Rysslands invasion av Ukraina skapar stor osäkerhet på energimarknaden. Vi ser redan höga prisnivåer, cirka 4 gånger högre än medelpriset för 2021. Om konflikten i Ukraina fortsätter eller eskalerar leder det sannolikt till att vi får ännu högre priser.
18,5 öre/kWh jämfört med 149,5 öre/kWh
Regeringen har inte diskuterat något stöd till biogaskunder och i dagsläget vet vi inte om detta kommer bli aktuellt. Om det skulle komma ny information kommer du som gaskund hos oss bli informerad om detta. Håll utkik här på hemsidan!
Just nu finns inga indikationer på att ledningen kommer att stängas. Men skulle så ske blir det oroligt på marknaden och då kan priset öka på sikt.
Värmepump är en lösning om det inte finns fjärrvärme. Men även elpriset är volatilt, det slår kraftigt, och det gör förstås en värmepumpskalkyl svår att bedöma.
Vårt råd är att ha lite is i magen. Historiskt har gaspriserna varit klart konkurrenskraftiga men i tider av kriser och oro åker energipriserna berg- och dalbana. Men marknaden kommer att lugna ner sig och då blir det lättare att fatta beslut.
Nej, det finns inte timpris på gas, endast dygnspriser. Det beror på att den så kallade profilkostnaden är avsevärt lägre för gas än för elhandel. Det beror på att gasnätet genom variation av trycket kan lagra energi och därmed jämna ut prisskillnader.
Just nu kan fastpris endast omtecknas, det vill säga fastpris gäller endast befintliga fastpriskunder, men inom kort tar vi bort den möjligheten.
Varför då?
Gasterminerna, som bygger upp fastpris, svänger nästan lika kraftigt som priset på spotmarknaden. Risken för en fastlåsning av priset vid fel tillfälle är stor och kan få kännbara ekonomiska konsekvenser, både för fastpriskunder och oss.
Sänk inomhustemperaturen
Genom att sänka inomhustemperaturen med bara en grad kan du spara upp till 5% av energiförbrukningen.
Sänk dock inte till mindre än 16 grader, för då tar uppvärmningen både mer tid och energi.
Duscha kortare
Långduschar är sköna men tar mycket energi, så försök att korta ner duschtiden.
Ha regelbunden service
Med regelbunden service fungerar gaspannan så effektivt som möjligt.
Du kan också komplettera med rumsgivare för att enkelt styra temperaturen i rummet.
Hallå där, varmt välkommen till oss!
I mer än 160 år har vi på Öresundskraft kämpat för att på alla sätt vi kan, bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. Allt vi gör handlar om att bekämpa klimatförändringarna och skapa grymma förutsättningar för en hållbar framtid.
Kontakt
Öresundskraft AB
Västra Sandgatan 4,
252 25 Helsingborg
Kundservice
042-490 32 00